ARCHIPENDIUM von Architekten für Architekten

MBS Study and Conference Centre

MBS Study and Conference Centre

For decades now, Mannheim Castle has been occupied by the University of Mannheim and so it is not simply a historic artefact but a thriving ensemble too. The castle’s former boiler room and its coal cellar now provide new lecture theatres for the Mannheim Business School (MBS).

From the Ehrenhof, the new lecture complex is accessed via the former castle kitchen. From the foyer, a generous staircase leads down into the double-height forum. At mezzanine level five group rooms are reached via a gallery, enjoying views out over the top of the lecture theatre, toward the castle garden. The Mannheim Business School forum lies below, centrally located and generously glazed, providing access to both the lecture theatres and the assembly hall. Crescent-shaped windows bring daylight into the lecture theatres. In a dramatic gesture the forum opens out onto the newly landscaped garden. Together with the historic castle, this complex – cut into the existing garden – creates a distinctive new component that symbolises the preservation of, and respect for tradition, as well as the importance of innovation and scientific curiosity.

 

MBS Study and Conference Centre

  • L 5, 6
    68131 Mannheim
  • Mannheim
  • Germany
Completion: N/A
Used materials
  • Ceramic

Type of Building

Architect Office